16
okt
2017

Bokkeg is Gronings voor nukkig, maar dat is het biertje zeer zeker niet!

Na de opening op 29 september hebben we al menig bierliefhebber in onze winkel mogen verwelkomen. Echter ontbrak er nog 1 ding; een plaatselijke speciaal bier. Totdat…. vorige week Frans, van ‘Brouwerij De Groene Glazenmaker’, bij ons binnenliep met zijn speciaal bieren. Met als klap op de vuurpijl, hij brouwt zijn bieren in Leek!! De plaatselijke speciaal bier op de plank was een feit. Erg blij zijn wij met deze uitbreiding van ons assortiment.

Brouwerij De Groene Glazenmaker

Brouwerij De Groene Glazenmaker is een kleine brouwerij waar op een duurzame manier wordt gewerkt.

De naam van de brouwerij is een verwijzing naar de groene glazenmaker. Een zeldzame libel die het in de omgeving van Leek erg goed doet.
In zijn larve-stadium leeft de libel op de krabbenscheer. Dit is een waterplant die alleen gedijt in schoon water.
Schoon water is ook een van de basis ingrediënten voor goed bier.

Mijn bier brouw ik in kleine oplages naar eigen recept. Plezier staat bij het brouwen voorop.
Tegelijk moet er een degelijk fundament ontstaan om op verder te bouwen en moet de kwaliteit gewaarborgd blijven.
Bij het brouwen maak ik zoveel mogelijk gebruik van biologische ingrediënten.
Op termijn moet het BIO-keurmerk op het etiket van mijn bier komen.

De bieren van De Groene Glazenmaker hergisten op de fles. Dit heeft tot gevolg dat er een dun laagje bezinksel op de bodem van de fles ontstaat.

Als de fles helemaal wordt uitgeschonken komt dit bezinksel ook in het glas. Dit kan op zich geen kwaad, maar zorgt er wel voor dat het bier troebel wordt.

De bieren van Brouwerij De Groene Glazenmaker

Bitterzoet

BitterZoet  is het eerste bier dat op de markt is gebracht door de brouwerij.
Het lijkt op een triple, maar dan met een flinke dosis hop.
Door de eigen mix van pilsenermout, aromamout,  diverse hopsoorten en wat extra suiker tijdens de vergisting krijgt het zijn geheel eigen bitterzoete smaak.

De smaak komt het best tot zijn recht als het bier niet te koud is. Zet het bijv. een uurtje voor dat je het gaat drinken in de koelkast.

BitterZoet bevat 7,9% alcohol.

Sprutter

De Sprutter is een pale ale die is opgedragen aan alle veenarbeiders die lange dagen maakten in het veen in Oostindie en de andere veengebieden in de omgeving van Leek.

In de achttiende en negentiende eeuw werd veen gewonnen in de omgeving van Leek. Eén van de gebieden waar dat gebeurde werd Oostindie genoemd. De veenarbeiders werkten onder slechte omstandigheden en waren sterk afhankelijk van de veenbazen waar ze voor werkten. Die veenbazen hadden vaak ook de enige winkel in handen. De arbeiders moesten hun eten en drinken kopen bij de veenbaas. De kosten werden verrekend met het loon dat de arbeiders tegoed hadden.

Om hun lange werkdagen wat draaglijker te maken dronken de veenarbeiders bier. Dat bier moest natuurlijk niet te zwaar zijn (de mannen moesten wel blijven werken), maar wel houdbaar.  Tijdens hun werk moeten ze ook de grote wolken spreeuwen (sprutters in het Gronings) boven het veen hebben gezien. Die sprutters zie je ook nu nog boven de nieuwe woonwijk Oostindie die inmiddels vlakbij het oude Oostindie is gebouwd.

Sprutter bevat 5% alcohol.

Bokkeg

Bokkeg is het bockbier van De Groene Glazenmaker. Dit bier is alleen in het najaar verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.
Bokkeg is Gronings voor nukkig. Dat is niet van toepassing op dit bier, het is wel stevig met een alcoholpercentage van 7,6%.

Bron: De Groene Glazenmaker