23
okt
2018

Westerkwartbier “Individueel uniek, gezamenlijk bijzonder”

Ter gelegenheid van het afscheid van de gemeenten Grootegast, Marum, Leek en Zuidhorn en het opgaan in de nieuwe gemeente Westerkwartier, zijn vier iconische bieren gebrouwen. Deze bieren zijn niet alleen een heerlijke voorbereiding op de fusie gemeente maar ook een blijvende herinnering aan  de oude gemeenten.  Westerkwartbier wordt gebrouwen door de Vrolijcke Joncker.

Westerkwartbieren

Marumer Non Blond
Leekster Tak Tripel
Groote Gast Dubbel
Zuidhorner Abt Quadruppel

Vrolijcke Joncker

Op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe vind je sinds augustus 2016 de nieuwste Groningse brouwerij, Vrolijcke Joncker. Het had maar een haar gescheeld of de brouwerij viel onder een van de andere twee Noordelijke provincies, zo dicht ligt de brouwerij op het drie provinciënpunt. Vanuit een nieuwe schuur naast het woonhuis van Jacob en Gea van der Werk worden sinds 2 jaar bieren op professionele basis gebrouwen. Nadat Jacob samen met een vriend in 2012 voor het eerst zelf aan het brouwen slaagde ging het hard. In 2013 kreeg hij als verjaardagscadeau een brouwcursus aangeboden en daarmee was de weg geëffend voor het serieuzere werk. Zo sloot hij zich onder andere aan bij het biergilde in Groningen. Toen er vanaf 2015 in de nieuw gebouwde schuur bij huis werd gebrouwen raakte ook Gea, de vrouw van Jacob in de ban van het bier.

In de zomer 2016 werd de vergunning voor een officiële brouwerij verstrekt en vanaf dat moment besloten ze om het bedrijf dat ontstond gezamenlijk op te pakken. Het bierbrouwen gebeurt op dit moment nog steeds naast de reguliere baan, die Jacob en Gea beide in Groningen hebben. Momenteel brouwen ze samen ieder weekend. De productie is sinds 2016 flink verhoogd en zal ook op korte termijn weer verder moeten worden opgevoerd. De bieren van de Vrolijcke Joncker zijn verkrijgbaar bij slijterijen in Leek en Roden en in een restaurant op de grens van de drie provinciën, niet ver van de brouwerij gelegen. Vrolijcke Joncker brouwt ook voor bedrijven eigen bieren voor speciale gelegenheden. .

De brouwactiviteiten zijn gestart in Jonkersvaart, een paar kilometer van de huidige brouwerij. Uit die tijd stamt ook de naam van de brouwerij. Zoals de brouwer het zelf aangeeft: “het was koud en donker in Nederland als Jonkheer Liekelus Jacobus zijn landgoed bestuurt. Met zijn opgeruimde karakter ziet hij met lede ogen aan hoe zijn onderdanen een zwaar en ploeterend bestaan leiden. Op een avond, terwijl hij geniet van zijn eigen gebrouwen biertje, besluit de Joncker om zijn adellijke bieren te delen met zijn onderdanen. Wekelijks bezorgt hij ieder gezin zijn heerlijke bieren. Het duurt niet lang of heel zijn domein is een gebied waar mensen graag komen, hard werken en toch vrolijk zijn. Zijn onderdanen buigen niet maar applaudisseren luid als hij voorbij komt. ‘Bedankt Vrolijcke Joncker’ roepen ze. En zo ontstond de Vrolijcke Joncker

Vrolijcke Joncker brouwt 11 bieren die stuk voor stuk worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen en zonder toevoegingen van essences, kleurstoffen etc.

Bieren van de Vrolijcke Joncker

De Vrolijcke Joncker

– Dolle Joncker, een India Pale Ale van 7.0%
– Frisse Joncker een lentebock van 6,5%
– Malle Joncker, een tripel van 8,5%
– Wijze Joncker, een weizen van 6,5%
– Rode Joncker, een dubbel van 9%
– Blonde Joncker, een blond van 8,5%
– Dwaze Joncker, een herfstbock van 7%
– Zware Joncker, een quadrupel van 9,5%
– Stoute Joncker, een stout van 8%
– Zwarte Joncker, een RIS van 9%
– Duivelse Joncker, een zware blond van 10%

Bron: Pinkgron  & Vrolijcke Joncker